Versterken onderzoeks- en innovatiecapaciteit
Er is in Vlaanderen bijkomende nood aan gerichte investeringen in (gedeelde) O&O-infrastructuren, die aansluiten bij de Vlaamse kenniscentra en speerpuntclusters. Met deze oproep zijn we dan ook opzoek naar projecten die een bijdrage kunnen leveren aan het versterken van onderzoeks- en innovatiecapaciteit. We focussen daarbij vooral op investeringsprojecten.
Concreet gaat het dan bijvoorbeeld om:
- Uitbreiding van investeringen bij de bestaande kenniscentra
- Uitbreiding van investeringen in technologische innovaties bij de bestaande clusterorganisaties (waaronder de erkende speerpuntclusters)
- Uitbreiding van capaciteit bij ondernemingen met het oog op het delen van infrastructuur op niet-discriminerende basis en tegen marktconforme prijzen.
- Voorzien van collectieve energie-efficiënte bedrijfshuisvesting voor ondernemingen die actief zijn in het ontwikkelen van innovatieve toepassingen
- Uitbouw van kenniscentra waar co-creatie tussen ondernemingen en kennisinstellingen een expliciete doelstelling is, met de bedoeling om nieuwe producten en diensten te creëren.
- Realisatie van innovatie-ecosystemen tussen meerdere organisaties binnen samenwerkingsverbanden op basis van een duurzaam en innovatief businessmodel.
- De (fysieke) uitbouw van living labs en proeftuinen waar innovatieve toepassingen ontwikkeld en getest worden met oog op overdraagbaarheid naar ondernemingen. Het moet daarbij gaan om kennis die breed toepasbaar is en individuele cases overstijgt
- De uitbouw van pilootlijnen en demonstratiecapaciteit
Voor deze doelstelling is er zowel een Vlaams-brede oproep, als een oproep die zich zich specifiek op GTI-Limburg richt.
Slimme vaardigheden
Binnen deze projecten zijn we op zoek naar projecten die een bijdrage kunnen leveren aan het versterken van vaardigheden via onder meer opleiding en demonstratie. We focussen daarbij vooral op investeringsprojecten. Concreet denken we daarbij aan:
- Demonstratie- en belevingsruimtes voor technologische innovaties
- Opleidings- en digitale onderwijsinfrastructuur voor (hoog)technologische profielen
- Mobiele demonstratoren als laagdrempelige methode om innovatieve toepassingen te demonstreren
- Ontwikkelen en implementeren van (hoog)technologische applicaties met een maatschappelijke meerwaarde
Voor deze doelstelling is er zowel een Vlaams-brede oproep, als een oproep die zich zich specifiek op GTI-Limburg richt.
Hernieuwbare energie
Binnen deze projectoproep zijn we op zoek naar projecten die inzetten op een versnelde verhoging van hernieuwbare energie in Vlaanderen. De nadruk ligt daarbij vooral op innovatieve piloot- en demonstratieprojecten. We focussen daarbij enkel op investeringsprojecten.
Concreet vertaalt zich dit bijvoorbeeld in volgende acties:
- De aanleg van warmtenetten tussen hernieuwbare energiebronnen en warmtevragers
- Opschaling van testcases en pilootprojecten inzake hernieuwbare energie naar de praktijk
- Projecten die de recuperatie van restwarmte afkomstig van hernieuwbare energie mogelijk maken
- Wegwerken van knelpunten om transitie naar een energiesysteem op basis van hernieuwbare energiebronnen mogelijk te maken
- Verdere uitrol van technologieën waarvan reeds in pilootprojecten het potentieel werd bewezen, en waarvan de financiële terugverdientijd onzeker of zeer lang is
- Innovatie hernieuwbare energie op piloot- en demoschaal waarbij EFRO-steun wordt ingezet om het financiële risico te spreiden en hun potentiële haalbaarheid na te gaan
Voor deze doelstelling is er zowel een Vlaams-brede oproep, als een oproep die zich zich specifiek op GTI-Limburg richt.
Digitaliseren in West-Vlaanderen
Met deze oproep zoeken we projecten die zorgen voor een versterking van digitalisering bij burgers, bedrijven, onderzoeksorganisaties en overheden. Concreet gaat het dan om het opzetten van Open Data en Innovatieplatformen, demonstreren, testen en experimenteren met nieuwe datagedreven digitale technologieën, realiseren van digitaliseringsprocessen en het ontwikkelen van applicaties voor openbare besturen en (publieke) dienstverlening, ontwikkelen van digitale toepassingen voor kmo’s.
Projecten die voor de GTI West-Vlaanderen-oproep ingediend worden zijn:
- inpasbaar zijn in en geven uitvoering aan de strategie van de GTI West-Vlaanderen.
- richten zich op het ontwikkelen van een digitaal mechanisme om de competenties van doelgroepmedewerkers in kaart te brengen.
- te situeren in de sector van de sociale economie.
- hebben aandacht voor disseminatie van de projectresultaten, zowel in de sociale als in de reguliere economie.
Bevorderen klimaatadaptatie in Kempen en West-Vlaanderen
Binnen deze projectoproep zijn we op zoek naar projecten die inzetten op het tegengaan van, en aanpassing aan de klimaatverandering. Er wordt bij voorkeur gezocht naar innovatieve demonstratieprojecten, of projecten met een duidelijke economische meerwaarde. Projecten met een bedrijfsgerichte focus genieten hierbij de voorkeur.
Concreet kan zich dit vertalen in volgende acties:
- Ruimteadaptatie waarbij ruimte multifunctioneel wordt ingezet. Bijvoorbeeld projecten waarbij overstromingsgevoelige ruimte wordt ingeschakeld voor zowel de bescherming tegen overstromingen of wateroverlast in combinatie met de aanpak van droogte en waterschaarste
- Innovatieve onthardingsprojecten: dit zijn innovatieve projecten die de combinatie maken van zowel onthardingsinvesteringen, als klimaat adaptieve maatregelen (groene en blauwe infrastructuur, circulair watergebruik, multifunctioneel ruimtegebruik i.f.v. klimaatadaptatie en mitigatie,… ) anderzijds
- Nature based solutions: dit zijn oplossingen die zowel worden geïnspireerd, als worden ondersteund door de natuur. Deze oplossingen zijn kostenefficiënt, en dragen zowel bij aan het milieu als sociale en economische voordelen
- Opschalen van testcases en pilootprojecten inzake waterrecuperatie naar de praktijk
- Projecten waarbij het behoud en de versterking van infiltratie van hemelwater, volgens de drietrapsstrategie vasthouden-bergen-afvoeren wordt gerealiseerd
- Innovatieve projecten die een circulair watergebruik mogelijk maken
- Projecten die klimaatadaptatieve groene en blauwe infrastructuur (groen-blauwe netwerken) creëren, of verder uitbouwen. De gesteunde projecten dragen bij om verstedelijkte gebieden leefbaar te houden op het van opwarming (hitte-eilandeffect), waterhuishouding (wateropvang, -buffering en infiltratie tegen verdroging, beperking overstromingsrisico) én gezondheid en lokale leefkwaliteit
Projecten die voor de GTI Kempen-oproep ingediend worden moeten inpasbaar zijn in de startnota van de GTI Kempen.
Projecten die voor de GTI West-Vlaanderen-oproep ingediend worden zijn niet alleen inpasbaar in de startnota van de GTI West-Vlaanderen maar moeten ook aan een aantal oproep specifieke voorwaarden voldoen:
- Deze oproep richt zich op de verduurzaming van bestaande regionale bedrijventerreinen.
- Er moet aandacht zijn voor multisectorale/integrale duurzaamheidsthema’s en -aanpak.
- Er moet een breed draagvlak zijn bij terreinbeheerder, lokaal bestuur, aanwezige ondernemingen, …
- Aandacht hebben voor een duurzaam collectief transitiemodel.
- Disseminatie van de projectresultaten, waarbij deze kunnen worden uitgerold naar andere bedrijventerreinen, is belangrijk.
- Het opzetten van een real time monitoringnetwerk rond waterkwaliteit en -kwantiteit, mee gericht op de industriële processen van de West-Vlaamse speerpuntsectoren behoort ook tot de mogelijkheden. Aan deze bepaling wordt maximaal 10% van de EFRO-enveloppe van onderhavige oproep gekoppeld.
Duurzame mobiliteit in Limburg
Binnen de projectoproep Duurzame stedelijke mobiliteit GTI Limburg zijn we op zoek naar projecten die inzetten op het bevorderen van duurzame multimodale stedelijke mobiliteit in Limburg. Concreet kan zich dit vertalen in volgende acties:
- Verdere uitrol van mobipunten als bijdrage aan de modal shift en ontwikkeling van alternatieve / duurzame mobiliteitsmodi, o.m. via het voorzien van aangepaste overstapinfrastructuur, fietsenstallingen, laadpalen, …
- Verdere uitrol fietssnelwegen (fietsinfrastrucuur). EFRO-steun kan worden aangewend voor het wegwerken van knelpunten op deze fietssnelwegen d.m.v. zogenaamde ‘kunstwerken’ (fietsbruggen, fietstunnels)
- Multimodale infrastructuurprojecten specifiek gericht op de omslag van de vrachtwagen naar meer duurzame infrastructuur zoals spoor en binnenvaart;
- Lokale distributieprojecten
- Projecten die de randvoorwaarden voor groene mobiliteit verbeteren
- Wegwerken van de barrières die de overstap naar duurzame transportmodi in de weg staan
- Rollend en varend materieel behoren niet tot de scope van deze oproep
Voor projecten in deze oproep is het belangrijk dat ze additioneel zijn aan bestaande steunkaders zoals het fietsfonds, het Vlaamse Kaaienprogramma, Hoppinpunten, .... Daarnaast moeten projecten ook inpasbaar zijn in de startnota voor GTI Limburg.
Hoe een aanvraag indienen?
Voor alle bovenstaande oproepen werken we met een tweestaps-procedure, met eerst een vooraanmelding en vervolgens de indiening van een volledig uitgewerkt projectvoorstel. Voor maandag 18 november moet een verplichte vooraanmelding Ingediend worden. In de vooraanmelding geef je een korte omschrijving van het project (o.a. omschrijving van projectpartners, activiteiten, budget).
Binnen 21 dagen ontvang je als indiener vanuit de EFRO-Beheersautoriteit feedback op deze vooraanmelding.
Na de fase van de vooraanmelding kan je jouw volledig uitgewerkte projectvoorstel digitaal indienen via in het EFRO E-loket. Hiervoor heb je uiterlijk tijd tot vrijdag 7 februari 2025.